Arjun Verma 2018

Indian Classical Music in the Czech Republic

Arjun Verma 2018

Kdy
Duben 2018
19:30 – 22:00

Kde
Bude upřesněno.

Kdo
Sitár – Arjun Verma
Tabla – Florian Schiertz
Tampura – Eva Hlinková

Po koncertě proběhne ve Škole jógy v Bašti seminář věnovaný zájemcům o interpretaci indické klasické hudby, zejména rág. Workshop je vhodný nejen pro hráče na sitár, ale všechny muzikanty se zájmem – zpěváky, kytaristy, bubeníky atd.

Arjun Verma je hráč na sitár školený Mistrem Alim Akbarem Khanem. Jako dítě se Arjun učil od svého otce, sitáristy Roopa Vermy, který byl sám žákem Aliho Akbara Khana a Raviho Shankara. Později měl Arjun jedinečnou možnost studovat osm let u Aliho Akbara Khana a po Mistrově odchodu v roce 2009 pokračoval ve studiu u jeho syna Alama Khana. Kombinace těchto vlivů vyústila v umělecký styl zahrnující jak hluboké a seriózní, tak radostné aspekty severoindické klasické hudby.

Arjun vystupoval po celém světě, včetně významných koncertů se St. Louis Symphony, Houston Grand Opera, na Pražském hradě, Patee Aréně, ve Fillmore a v sidle Spojených národů v Ženevě. Arjun měl možnost vystupovat s proslulými hudebníky mnoha žánrů, včetně Pandita Swapana Chaudhuri, Alama Khana, Boba Weira, Pandita Sharda Sahai, Ustada Shabbira Nisara, Nitina Mitty, Kaie Eckhardta, Krishna dase, Anirbana Roye Chowdhuryho a Salara Nadera.

Arjunova hudba získala kritický ohlas z významných míst, včetně New York Times, Sruti Magazine, St. Louis Post-Dispatch a San Francisco Chronicle.

Narozen v roce 1973 v Německu, Florian Schiertz je absolventem postgraduálního studia indické klasické hudby a hry na tabla na Rotterdam Conservatoire. Je žákem Suamtra Guhy Farukhabadské gharany (tradiční hudební větve) a nedávno se vrátil ze svého sedmnáctého studijního a koncertního pobytu v Indii. Florian doprovázel sitáristu Pandita Kushala Dase v Evropě i Indii. S kalkatským hráčem na sarod Kalyanem Mukherjeem odehrál přibližně 100 koncertů. Jeho vystoupení s perkusionistou západní klasické hudby Wolframem Winkelem na tabla festivalu v Mnichově bylo 11. ledna 2014 vysíláno stanicí BR-Klassik s komentářem ”Střet kultur: dechberoucí a plný očekávání”.
„Přelomový koncert: Německý tablista zanechává publikum v úžasu “ – The Hitavada, M.P., INDIA, 15.02.2009 Newspaper Clippings

„VĚDCI RYTMU – Něměčtí perkusionisté Florian Schiertz a Wolfram Winkel píšou nový hudební jazyk “ – The Hindu, 26. února 2015

„Nikdo nikdy nemůže ovládnout indickou klasickou hudbu “ – Times of India, březen 2014

„Tabla jsou jeho duší “ – Indian Express, březen 2011

„Duše hudby dokáže překročit všechny hranice “ – The Hindu, Indie, duben 2010